Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

“Люди на війну їдуть, а я - додому”, - враження мешканки Слов’янська про місто через півтора роки розлуки

2023-11-18 19:55:03
Источник: https://www.6264.com.ua/

“Люди на війну їдуть, а я - додому”, - враження мешканки Слов’янська про місто через півтора роки розлуки

Ми звикли до приємних і позитивних відгуків про Слов’янськ від тих, хто повернувся додому. І це логічно, тому що немає кращого місця за рідні стіни. Але чи дійсно все так райдужно та добре у місті?

Катерина виїхала зі Слов’янська ще до початку повномасштабного вторгнення. Вона працює в міжнародній організації, яка заздалегідь вирішила перевезти своїх працівників на захід України. З того моменту дівчина не була у Слов’янську жодного разу.

Її близькі та знайомі декілька разів відправляли їй речі, але сама вона туди не наважувалася їхати. Катю лякало те, що вона може побачити, а також небезпека, яка завжди залишається у містах, що знаходяться не так вже й далеко від фронту.

Через півтора року в евакуації дівчина вирішила, що хоче сама відвідати дім, забрати необхідні речі та провідати рідних.

Вона їхала поїздом з Києва. Ностальгічно і трохи з острахом. Голова була наповнена думками та спогадами. Яким буде місто? Що буде вдома? Як я впораюсь з усім? Чи будуть обстріли? У поїзді було багато військових. Зрозуміло, куди і для чого вони їдуть.

“Люди на війну їдуть, а я - додому”.

Під’їжджаючи до Слов’янська Катя не втрималась і розплакалась. Щоб не привертати уваги і побути самій, вона вийшла у тамбур раніше ніж оголосили про прибуття. Весь цей час вона дивилась у вікно на такі рідні, але водночас такі незвичні пейзажі.

З вокзалу до центру Катерина добиралася троллейбусом. Транспорт, звичайно, у жахливому стані. А ще дівчину здивувала ціна за проїзд - 12 гривень у тролейбусі та 20 гривень в автобусі. Навіть у великих містах дешевше, подумала дівчина.

Звичайно, розбиті будинки, які траплялися дорогою, лякали. А ще лякало передчуття того, що доведеться побачити вдома. За ці півтора року у дівчини вдома бувало декілька родичів, які перебирали речі, щоб їх їй відправити. Вона очікувала побачити розгардіящ. А що лякало ще - їжа в холодильнику, яка за ці півтора року перетворилась на взагалі щось інше.

Щодо безладу - все було не так вже й критично, як уявляла собі Катя. Перш за все дівчина побачила, що вдома немає ні світла, ні води. Це ускладнювало її роботу, адже вона планувала все відмити і поприбирати. Опалення також тоді ще не було, а пічка в її квартирі - електрична. Не можна було навіть банально нагріти воду, щоб вимити все теплою.

Катерина почала перебирати і складати речі - що відправити туди, де вона живе зараз, а що залишити тут. Звичайно, що перебираючи речі, нахлинули спогади і ностальгія. На адреналіні вона відганяла усе бажання плакати чи засумувати - головне завдання - встигнути все зробити і побачити бабусю.

Ночувати Катя ходила до родичів - там були більш зручні умови для життя та більш безпечний район. Всі ці дні вона так втомлювалась, що засинала одразу і спала міцно. А перед цим вона спілкувалася з сусідами. Чоловіки весь час залишались у Слов’янську і ділилися дійсно страшними історіями війни - найгарячіше було влітку 2022 року.

Щодо спостережень за містом - сама обстановка дівчині весь час здавалася гнітючою. І хоч за час її перебування у місті протягом усього тижня у місто не прилітало, звуки війни було чути доволі часто. Коли вона чула звуки ударів, то бігала ховатись у ванну. Як все стихало - поверталась до роботи - вимивати, збирати, відправляти.

Ціни в магазинах Слов’янська здалися Катерині вище, ніж зазвичай. Це здалося їй зовсім несправедливим, адже більшість цивільних людей, які залишаються у місті, не мають найвищих зарплат, багато хто позалишався без роботи. А якщо магазини розраховують на військових, яких у Слов’янську немало - то що тоді робити іншим?

Половина магазинів закриті, забиті вікна, посічені осколками будівлі. А ще - просто жах на дорогах. Ганна зізнається, що на дорогах треба бути дуже обачними, адже машин у місті немало і багато хто просто не дотримується правил.

Все закінчується з приходом темряви. Люди тут лягають спати раніше, ніж у інших місцях. Ввечері просто немає що робити.

Ця атмосфера на стільки морально похитнула стан дівчини, що тільки під час дороги назад вона дала волю сльозам і розплакалася. Відходити довелося ще декілька днів. Переосмислення слова “дім”, розуміння небезпеки, що чатує на родичів, які тут залишаються, - все це і не тільки розбурхали серце.

Поруч з тим, хоча б на якийсь час вона відчула себе вдома, відчула своє місто.

Для себе вона вирішила, що найближчим часом туди не повертатиметься.


Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...