Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

Торкатися, гратися, тримати: ТОП-12 музеїв Києва, які неодмінно варто відвідати

2023-02-23 09:53:11
Источник: https://www.44.ua/

Торкатися, гратися, тримати: ТОП-12 музеїв Києва, які неодмінно варто відвідати

Подорожуючи за кордоном, чи Україною ми стараємось не оминаємо жоден видатний музей. А чи все ми подивилися у себе вдома? Хоча б те, що називається the must? У скількох музеях Києва були ви? Краще замість того, щоб нудитися вдома, можна кожні вихідні або через одні відкривати для себе новий музейний простір.

З кількох десятків музеїв, що діють у Києві, ми обрали для вас 12 найважливіших і найцікавіших – тих, які просто не можна пропустити. Серед них – музеї художні, історичні й технічні, як традиційні, так і сучасні, з мультимедійними експозиціями.

Почнемо з Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Цей музей унікальний своїми експозиціями. Ви зможете дізнатися, як зароджувалося кіно в Україні, побачити пам’ятки, афіші та щоденники українських драматургів. Більш того, у стінах музею часто проводяться літературні читання, творчі вечори, присвячені минулому, сьогоденню та майбутньому українського театру, музики та кіно.

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

У колекції музею сьогодні налічується понад 226 тис. експонатів основного фонду.

Експонати музею дуже різноманітні за видами. Тут зберігаються унікальні пам'ятки давніх початкових театральних форм; численні театральні афіші і програми (перші датовані 1816 р.), скульптурні та живописні портрети, меморіально-речові та документальні архіви видатних діячів мистецтв. Особливу цінність та інтерес становить рукописний фонд музею, зокрема листування корифеїв українського театру, рукописи їхніх п'єс із цензурними помітками, щоденники театральних діячів тощо. Окрема колекція нотних рукописів містить автографи класиків української музики. Яскраву і цінну частину музейного фонду становлять твори українських сценографів, в тому числі представників авангарду. Музей має велику збірку світлин і негативів, фоно- і кінодокументів. Цікавою і широко відомою є колекція українських народних музичних інструментів, і в її складі - мікроколекція музичних скринь і катеринок, та багато іншого. 

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Адреса: вул. Лаврська, 9, корп. 26 (територія Києво-Печерської лаври).

Графік роботи: щодня, окрім вівторка; з 10.00 до 17.00.

Вартість вхідного квитка:

  • дорослий – 50 грн;
  • для школярів – 20 грн;
  • для студентів і пенсіонерів – 30 грн;
  • за Карткою киянина – 30 грн.

Право на безкоштовний вхід до МТМКУ та філій мають:

  • працівники музеїв (без екскурсійного обслуговування);
  • творчі працівники театрів, кінематографісти, композитори, музиканти, учасники бойових дій, чорнобильці (без екскурсійного обслуговування);
  • діти з малозабезпечених і багатодітних родин, інтернатів, сироти, інваліди (без екскурсійного обслуговування).

Дні безкоштовного відвідування для всіх категорій публіки:

  • останній понеділок кожного місяця – в МТМКУ та Музеї-квартирі В.С.Косенка;
  • остання субота місяця – в Музеї М. Заньковецької.

Дні безкоштовного відвідування для учнів та студентів м. Києва:

  • неділя кожного тижня.

Наступний музей, який не поступається своєю цікавістю – це Національний науково-природничий музей НАН України.

Національний науково-природничий музей НАН України

Природничий музей – один із найбільших науково-природничих музеїв світу і найбільший природничий музей України. Він розташований в центрі Києва у старовинному будинку з оригінальною архітектурою у стилі неокласицизму. Музейний комплекс ННПМ створено за класичними принципами музеєзнавства. Музей має 24 зали загальною площею 8 тисяч кв. метрів. В ньому зібрано понад 30 000 експонатів, що розповідають про виникнення, будову та еволюцію Землі, її рослинний і тваринний світ, їхнє минуле та сучасне, про історію матеріальної культури племен і народів, що заселяли територію України. Центральне місце в музеї посідає комплекс діорам – ландшафтні експозиції та біогрупи, кількість яких сягає 24.

Національний науково-природничий музей НАН УкраїниНаціональний науково-природничий музей НАН України

Музей вже відновив роботу та чекає на екскурсії відвідувачів. На чотирьох поверхах музею можна побачити експозиції з геології, палеонтології, зоології та ботаніки.

Під час повітряної тривоги музей закриватимуть, а відвідувачів проситимуть пройти у найближче бомбосховище, що знаходиться на станції метро «Театральна». Після відбою тривоги можна буде повернутися до музею.

Ціни:

  • повний квиток – 140 грн;
  • пільговий квиток – 60 грн;
  • діти до 6 років – безкоштовне відвідування;
  • екскурсії та інтерактивні програми сплачуються додатково.

Режим роботи:

  • субота – з 11:00 до 18:00, каса – до 17:30;
  • неділя – з 11:00 до 18:00, каса – до 17:30.
  • понеділок, вівторок, середа, четвер та п’ятниця – музей не приймає відвідувачів.

Адреса: вул. Богдана Хмельницького, 15.

Популярним та відомим музеєм – є Національний музей народної архітектури та побуту України. Або просто «Музей у Пирогово» є найбільшим скансеном (музей просто неба) Європи і найповнішим етнографічним зібранням нашої держави. Загальна площа музею понад 131га. Він гармонійно вписався в довколишній історичний ландшафт. Мальовничі краєвиди відтворюють і доповнюють історичне середовище різних регіонів України. Тут можна побачити й осягнути всю Україну, якою вона була понад сто років тому.

Національний музей народної архітектури та побуту України у ПироговоНаціональний музей народної архітектури та побуту України у Пирогово

У музеї «Пирогово» відновили проведення інтерактивної екскурсії «Справи жіночі». Вона присвячена жіночим справам українського побуту ХІХ століття. Гості зможуть не тільки потримати знаряддя праці жінок у руках, але й спробувати виконати з ними відповідні дії: поставити горщик у піч за допомогою рогача та дістати його з печі, «пройтись» із коромислом на плечах, відпрасувати рушник за допомогою рубля й качалки та інше. Наприкінці екскурсії усі охочі зможуть пройти майстер-клас жіночого хусткування. Екскурсія проводиться за попереднім замовленням.

Національний музей народної архітектури та побуту України у Пирогово

Національний музей народної архітектури та побуту України у Пирогово

Також у музеї відновила роботу «Творча майстерня». Там кожен може навчитися давніх українських ремесел, дізнатися більше про традицію наших предків, власноруч створити витвір народного мистецтва.

Національний музей народної архітектури та побуту України у ПироговоНаціональний музей народної архітектури та побуту України у Пирогово

Ціни:

  • дорослий – 100 грн;
  • для дітей від 6 до 9 років – 25 грн;
  • пільговий – 50 грн.

Режим роботи:

  • з понеділка по пʼятницю – з 9:00 до 16:00;
  • субота-неділя – з 9:00 до 18:00.

Адреса: вул. Академіка Тронька.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» та читайте новини Києва, області та України, щоб завжди бути в курсі та нічого не пропустити.

Зайдіть на екскурсію до Національного музею Тараса Шевченка. Він був створений 24 квітня 1949 року на матеріалах фондів колишньої Галереї картин Тараса Шевченка в Харкові та Центрального державного музею Тараса Шевченка в Києві.

Національний музей Тараса Шевченка

Національний музей Тараса Шевченка

Колекція музею складається з унікальних цінностей: оригіналів малярських робіт Шевченка, документів про його життя та творчість, рукописних списків його поезій, рідкісних фотографій поета та його друзів, першодруків творів Шевченка з його автографами, майже всіх видань творів поета й літератури про нього, починаючи з прижиттєвих і закінчуючи сучасними вітчизняними та зарубіжними виданнями.

Національний музей Тараса Шевченка

Національний музей Тараса Шевченка

Колекція музею формувалась упродовж 150 років і на сьогодні налічує понад 85 тисяч експонатів, з яких до основного фонду належать 34 тисячі експонатів. Найцінніша її частина представлена в постійній експозиції музею.

Національний музей Тараса Шевченка

Національний музей Тараса Шевченка

В експозиційних залах представлені твори видатних художників, скульпторів, письменників і композиторів, що відображають епоху Шевченка, його життя і діяльність. Зокрема, художні твори Карла Брюллова, Іллі Рєпіна, Івана Крамського, Івана Соколова, Івана Сошенка, Опанаса Сластіона, а також роботи скульпторів Федора Каменського, Івана Кавалерідзе, Михайла Лисенка, Івана Макогона, Петра Мовчуна, Валентина Зноби та інших.

Національний музей Тараса Шевченка

Національний музей Тараса Шевченка

У кількох залах розміщені експонати, які свідчать про світове значення творчості Шевченка, а також переклади його творів на різні мови світу.

Ціни:

  • для дорослих – 90 грн;
  • пільговий – 50 грн.

Режим роботи:

  • середа-неділя – з 10:00 до 18:00;
  • каса працює до 17:30.

Адреса: бульвар Тараса Шевченка, 12.

Наступний музей, який ми рекомендуємо для відвідування – це Золоті ворота – головні парадні ворота древнього Києва часів Ярослава Мудрого, що оточив Верхнє місто потужними оборонними спорудами з трьома воротами.

Музей Золоті ворота

Музей Золоті ворота

Перша літописна згадка про зведення 3олотих воріт, розташованих в даний час в Золотоворітському сквері на перехресті вулиць Володимирської, Ярославового Валу, Золотоворітській і Лисенко, відноситься до 1037 г. Висота проїжджої частини воріт складала 12 м, ширина – 6,4 м. Щодо походження назви цього древнього пам’ятника історії, архітектури та фортифікаційної техніки існує кілька версій. Його пов’язують з позолоченим куполом надбрамної церкви Благовіщення або вбачають аналогію з Золотими воротами Константинополя.

Музей Золоті ворота

Музей Золоті ворота

Про багате оздоблення стін церкви свідчать знайдені археологами залишки фресок і уламки смальти. У 1750 р. обрушився звід 3олотих воріт. Під керівництвом архітектора В. Беретті залишки споруди були укріплені цегляними контрфорсами і скріплені залізними стяжками. Тільки після реконструкції у 1982 році 3олотим воротам повернутий передбачуваний первісний вигляд.

Усередині павільйону відкрито музей «Золоті ворота», в залах якого розгорнуто експозиції давньоруського зброї і представлена ​​історія пам’ятника.

На західному торці споруди можна побачити пам’ятник Ярославу Мудрому з моделлю Софії Київської в руках – збільшену копію статуетки-ескізу І. Кавалерідзе (1997).

Ціни:

  • для дорослих – 60 грн;
  • пільговий – 30 грн.

Режим роботи:

  • середа-неділя – з 10:00 до 18:00;
  • каса та вхід – до 17:30.

Адреса: вул. Володимирська, 40А.

Більше про історію та цікаві факти про Золоті ворота читайте в нашому матеріалі: Визначні споруди Києва: історія Золотих Воріт та цікаві факти.

Вартий вашої уваги і Національний художній музей України або, як його називають кияни «Музей з левами».

Національний художній музей України

Національний художній музей України

Це найважливіший художній музей, адже тут зібрано шедеври саме нашого, українського мистецтва від часів Київської Русі до сьогодення. Він був заснований ще наприкінці ХІХ ст. за ініціативою української інтелігенції як перший публічний музей Києва. Унікальною є і сама будівля в стилі неокласицизму – один із витворів архітектора Владислава Городецького, автора відомого «Будинку з химерами».

Національний художній музей України

Національний художній музей України

Музей має в своєму арсеналі: величезну збірку українського сакрального мистецтва, насамперед епохи бароко, містить ікони та іконостаси, поліхромну скульптуру, стародруки. Украй цікавою є збірка українських художників-новаторів ХХ століття, серед яких – Олександр Богомазов, Олександра Екстер, Адальберт Ерделі, Михайло Бойчук і його школа, Федір Кричевський, Тетяна Яблонська, Микола Глущенко.

Національний художній музей УкраїниНаціональний художній музей України

Квитки:

  • для дорослих – 120 гривень;
  • для студентів, школярів, пенсіонерів – 50 гривень.

Розклад роботи:

  • середа, четвер і неділя – 10:00–18:00,
  • п’ятниця – 12:00–20:00,
  • субота – 11:00–19:00,
  • понеділок та вівторок – вихідні.

Як доїхати:5 хвилин пішки від станції метро «Майдан Незалежності».

Якщо вас цікавлять старовинні коштовності, прикраси та каміння, то вам обов’язково варто відвідати Музей історичних коштовностей України.

Серед численних музеїв, що діють на території Києво-Печерської лаври, не можна проминути Музей історичних коштовностей – філію Національного музею історії України. Більшість експонатів – це коштовні ювелірні вироби, знайдені археологами під час розкопок курганів.

Музей історичних коштовностей України

Музей історичних коштовностей України

Тут можна побачити знамените скіфське золото, античні ювелірні вироби з причорноморських грецьких міст-колоній, коштовні оздоби гунів, аварів, печенігів, половців, монголо-татарів, вироби майстрів Київської Русі. Також у музеї представлено ювелірні вироби XVI–XX ст. України та інших країн Європи та Азії, зокрема – унікальну колекцію єврейського культового срібла. Є в музеї і роботи сучасних українських ювелірів.

Музей історичних коштовностей України

Музей історичних коштовностей України

Квитки:

  • дорослі – 30 грн для огляду музею і 10 грн – для огляду експозиції одного поверху;
  • для школярів, студентів і пенсіонерів пільговий квиток для загального огляду музею – 20 грн,
  • сімейний квиток для загального огляду музею (до 4-х осіб) – 60 грн.

Розклад роботи:

  • щодня з 10:00 до 16:45,
  • понеділок – вихідний,
  • остання п’ятниця щомісяця – санітарний день.

Адреса: вулиця Лаврська, 9, корпус 12 (на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника).

Крім того, якщо цікавитесь мистецтвом, то вам обов’язково потрібно відвідати Музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків.

Музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків

Музей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків

Музей володіє найбагатшою в Україні колекцією творів західного та східного мистецтва, серед яких – полотна Рубенса, офорти Гойї. В її основу лягла збірка Богдана Ханенка та його дружини Варвари з родини меценатів Терещенків. Із наміром у майбутньому відкрити музей, наприкінці 1880-х Ханенко збудував будинок у дусі венеційського палаццо. Зали у кабінети оздоблені в стилях, притаманних різним країнам та епохам. Після смерті чоловіка Варвара довела до кінця родинну справу й 1921 року передала усю колекцію та будівлі Українській академії наук. У радянську епоху музей називали Київським музеєм західного та східного мистецтва, а в наш час його перейменували на честь засновників.

Музей мистецтв імені Богдана і Варвари ХаненківМузей мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків

Вартість квитка: 120 грн.

Розклад роботи: з 10:30 до 17:30 в усі дні, крім понеділка та вівторка.

Як доїхати: 5 хвилин пішки від станції метро «Льва Толстого», 10 хвилин пішки від станції метро «Театральна».

Рекомендуємо також до відвідування Національний музей історії України у Другій світовій війні. Зі зміною назви (а раніше музей називався музеєм Великої Вітчизняної війни) до основної експозиції, яка створювалася ще за радянських часів, але виглядає досить сучасною, додалася й експозиція про участь українських військових у воєнних конфліктах у світі. Також тут відбуваються виставки, присвячені визвольній боротьбі УПА, війні на Сході України та повномасштабній війні. На території музею просто неба виставлено чимало зразків військової техніки. Найвідоміший об’єкт музею – це монумент «Батьківщина-Мати». Там облаштовано два оглядові майданчики: «Краєвид» на висоті 36,6 м, під ногами гігантської жінки, та «Екстрим» – на висоті 91 м (на руці, якою вона тримає щита).

Національний музей історії України у Другій світовій війніНаціональний музей історії України у Другій світовій війні

Квитки на виставку про російсько-українську війну «Україна – розп’яття»:

  • дорослі – 50 грн;
  • студенти та учні закладів освіти України – 30 грн.

Вартість екскурсії:

  • 150 грн для дорослих;
  • 100 грн – для студентів та учнів закладів освіти України;
  • 300 грн – іноземною мовою.

Графік роботи:

  • Вт-Нд – з 10:00 до 18:00. Каса відкрита до 17:45.
  • Пн – вихідний.

Безкоштовним правом відвідування виставки бойової техніки та озброєння (без екскурсійного обслуговування) відповідно до чинного законодавства України користуються: ветерани війни, учасники АТО/ООС, учасники бойових дій, військовослужбовці строкової служби ЗСУ та Нацгвардії України, курсанти та ліцеїсти військових навчальних закладів, діти-сироти, діти дошкільного віку, особи з інвалідністю, працівники музеїв України та члени ICOM, внутрішньо переміщені особи. За умови пред’явлення документів, що засвідчують належність до вказаної категорії громадян.

Адреса:вулиця Лаврська, 27.

Наступний музей в нашій добірці, який ми рекомендуємо відвідати, – це Музей становлення української нації.

Музей становлення української нації

Музей становлення української нації

Інтерактивний Музей становлення української нації, що відкрився у серпні 2019 року, розташований «під ногами» монумента «Батьківщина-мати». Це інноваційний інтерактивний музей, де історію можна не лише побачити і почути, а й відчути на запах. А з деякими історичними діячами – навіть поговорити, натиснувши на потрібну кнопку. Усе в цьому музеї зроблено по-сучасному: щоб швидко оплатити вхід, достатньо піднести платіжну картку, смартфон чи браслет до термінала на турнікеті, а за допомогою QR-коду можна вибрати мову аудіогіда.

Музей становлення української нації

Музей становлення української нації

У музеї відвідувачів зустрічають реалістичні фігури видатних українців шести епох: політичні діячі, науковці, письменники, актори й співаки, а ще – герої нинішнього часу: ветерани, волонтери, військові медики.

Музей становлення української націїМузей становлення української нації

Квитки:

  • для дорослих – 250 грн;
  • для школярів та студентів – 200 грн;
  • пільговий, (за умови наявності дійсного посвідчення та предявленні його при покупці квитка) соціальний (воїни АТО, учасники бойових дій, пенсіонери, інваліди) – 150 грн;
  • сімейний (2 дорослих+1 дитина до 16 років безкоштовно) – 500 грн;
  • сімейний + (2 дорослих+1 дитина до 16 років 50%+ 1 дитина безкоштовно) – 600 грн.

Ранкова знижка: з 10-00 до 11-00 з понеділка по п’ятницю знижка 20% на квитки відповідної категорії.

Розклад роботи: Пт., Сб., Нд. – з 10:00 до 19:00.

Однозначно цікавим для вас та ваших дітей стане Музей води, оскільки водно-інформаційний центр, який ще називають Музеєм води, розміщується у старовинній водонапірній вежі та підземних цистернах під нею і є першим інтерактивним музеєм в Україні.

Музей води

Музей води

Минуло вже понад 15 років, як музей відкрився, а він і досі отримує захоплені відгуки в мережі й збирає черги під входом. Тут цікаво фотографуватися – наприклад, всередині мильної мегабульбашки або сидячи на гігантському унітазі.

Музей водиМузей води

Квитки:

  • дорослий – 120 грн;
  • дитячий – 100 грн;
  • діти до 6 років у супроводі батьків – безкоштовно.

Розклад роботи:

  • середа, четвер, п’ятниця – 10:00–16:00;
  • субота і неділя – 10:00–17:00;
  • понеділок і вівторок – вихідні.

Як доїхати: вул. Грушевського, 1в, 10 хвилин пішки від станції метро «Майдан Незалежності».

І наостанок, також радимо вам відвідати Музей науки МАН – це перший державний музей, де заборонено НЕ торкатися експонатів. Відвідувач опиниться в просторі, де в зрозумілій і доступній формі продемонстровані найважливіші наукові здобутки людства, їхні закони та взаємодія.

Музей науки

Музей науки

У музеї можна покататися на велосипеді з квадратними колесами, вирушити в космічну подорож, побачити двометрову голограму та багатокілограмовий кристал, дізнатися, як побудований організм людини та потримати в руках модель головного мозку й органів людини.Окрім цього, на відвідувачів чекає безліч відкриттів і вражень: від керування роборукою до можливості побачити власний голос і «пам’ять металів», потрапити всередину гігантської мушлі та в дзеркальний тунель із оптичною ілюзією. Дізнатися, як виникають кольори та створити веселку. Найбільший інтерактивний експонат Музею науки – це скляна стеля, яка змінює колір.

Музей наукиМузей науки

Вартість квитків:

  • стандартний квиток – 200 грн;
  • за особу для шкільних груп від 10 людей – 150 грн.

Безоплатний вхід:

  • діти до 3 років;
  • діти-сироти;
  • діти учасників бойових дій, а також чиї батьки загинули в ході воєнних дій;
  • учасники бойових дій;
  • люди з інвалідністю 1 та 2 групи.

Графік роботи:

  • Середа-П'ятниця – з 11:00 до 17:00.
  • Субота-Неділя – з 11:00 до 19:00.

Адреса: вул. Академіка Глушкова 1 (ВДНГ), Павільон №23.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про ТОП-10 локацій у Києві, де можна відпочити всією сім'єю.

Також писали про історію давнього житлового масиву Троєщина та про цікаві факти


Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...