Ми часто пишемо про те, які можливості може використати селянин, аби заробити. Оскільки з зайнятістю у глибинці нині не густо, то люди їздять на роботу за кордон чи у великі міста. Однак це не вихід, бо людина тоді відірвана від сім’ї, і куди правди діти, заробітки нині не надто високі. А альтернатива цьому є – власна справа. Де ж узяти стартовий капітал, запитаєте ви? Не з мінімальних же зарплат відкладати...
Наш край,в більшій мірі Здолбунівщина, може похвалитися активним створенням сімейних фермерських господарств. А допомагає стартувати у цій доволі непростій справі Кластер «Натуральне молоко». Згідно з проєктом фермери, які зважились його втілювати, отримують не лише матеріальний ресурс, а й консультативний супровід, ветеринарне обслуговування корів та іншу необхідну допомогу. Тому-то багато родин, котрі мають землю і можливість вирощувати кормову базу, зважуються заводити понад десяток корів.
Однією з таких ферм є підприємство із Бущі, що на Здолбунівщині. Родина Юрія та Віти Нечипоруків утримують 33 корови, й на цьому зупинятися не збираються. Постійно розбудовуються, розширяють приміщення. І нещодавно, знову ж таки з допомогою інвесторів, збудували сироварню.
Питаємося у господарів, чи не боялися відкривати таку велику ферму, адже це важка праця, великі фінансові вкладення (можна, не дай Боже, «прогоріти»), а Віта, крім сімейної справи ще й вчителює у місцевій школі.
– Звісно, це ризикована затія, але це того варте. Розпочинати, й справді, не легко. Однак працювати на себе – значно вигідніше, аніж їхати за кордон на заробітки. Також я за те, аби люди споживали натуральне молоко вітчизняного виробництва, – розповідає пані Віта.
Нині подружжю доводиться раніше вставати і більше працювати. Але сільським жителям не звикати до важкої роботи. Тим паче, що подружжя випромінює ентузіазм і підприємницький хист.
– Коли я почула про сімейні ферми, одразу захопилася цією ідеєю. Згодом вивчала досвід інших фермерів, побачила, як це відбувається на практиці в інших. Ця справа важка і відповідальна. Але гуртом ми впораємося. Нам допомагають батьки та навіть бабуся. Свою донечку ми також привчаємо до господарювання, тож віримо, що до повноліття їй у спадок перейде серйозне підприємство, – посміхається Віта.
– І на виробництві молока ми зупинятися не збираємося, – додає глава сімейства Юрій Нечипорук. – Моя дружина несподівано відкрила в собі талант до сироваріння. До того цією справою активно цікавився і я. Дружина почала вивчати технології, до уже відомих рецептур додає щось своє, відтак у нас виходить оригінальний крафтовий сир. Безперечно, поки ми набили руку, то багато молока витратили, але це того варте. Який сир можна сьогодні купити на ринку? З присмаком олії. Одне слово – хімія. А тут, приготовлений власноруч сир, справді поживний, корисний і смачний продукт. Тож ми подумали і вирішили готувати сири.
Що ж, можна тільки побажати цій родині успіхів у бізнесі, гарних прибутків і якомога менше ризиків та нових продуктивних ідей.
Анна ЛЕГКА