У багатьох родинах на свята заведено готувати чимало страв, залишки яких зберігають у холодильнику ще кілька днів. Але продукти зі святкового столу мають стислі терміни зберігання, по закінченню яких вони стають непридатними до вживання.
Щоб не отруїтися, потрібно знати, скільки часу можуть зберігатися готові страви. Про це пишуть Патріоти України.
Терміни зберігання страв залежать від багатьох чинників, серед яких:
Більшість готових страв, що простояли на столі 4-6 годин, їсти уже не варто, адже ризик отруєння дуже великий.
Другі страви та закуски потрібно зберігати у посуді з кришками або хоча б накривати плівкою. Якщо залишати їх у холодильнику відкритими, вони будуть підсихати та обмінюватися бактеріями. Залишки ковбаси та сиру найкраще зберігати завернутими в пергаментний папір.
Неприпустимо, щоб готові страви лежали поряд із сирим м’ясом або рибою. Салати не можна тримати у холодильнику більше доби. При цьому краще заправляти їх соусом перед подачею — так їх "життя" дещо продовжується.
М’ясні страви не рекомендують зберігати довше 2 діб, а відкриті м’ясні консерви - довше 3 діб. Рибні страви можуть стояти в холодильнику до 36 годин, а перші й другі страви - до 72 годин.