Переважна більшість українців збирається відзначати Різдво у 2023 році за новим церковним календарем, тобто 25 грудня.
За давньою традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері напередодні Різдва з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, що припадає за новим календарем на 24 грудня.
Святвечір — це вечір, коли українці за традицією збираються родинами на спільну вечерю. Ця вечеря є особливою, саме до неї готують 12 традиційних страв, кожна з яких має своє значення. Таку кількість пов’язують із 12 апостолами. Приготування страв в давнину розпочиналося із ранку і до появи першої зірки. Традиційно вважається, що страви мають бути пісними і їх має бути саме 12. Цей день слід провести в молитвах, подяці, смиренні й передчутті світлого свята.
У Святвечір із появою першої зірки українці сідають за щедрий, але пісний стіл.
Журналістка 032.ua підготувала добірку страв, які найчастіше готуються українці і перелік предметів, які мають бути на столі.
Кутя – це, безперечно, найважливіша страва цього вечора. Її готують із немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів (зерно в куті символізує вічне життя і достаток, а солодкість – символ райського блаженства). За давнім звичаєм, першим кутю за столом куштував господар.
Також обов’язково на святковому столі мають бути:
Свічка. Горіння свічки – це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла. Свічка супроводжує віруючу людину від Хрещення до смерті. Це – символ готовності людини до зустрічі із Богом.
Сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом.
Часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини і хати злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров’я.
Обов’язковим елементом на різдвяному столі є також узвар — солодкий відвар, компот із сушених фруктів і ягід.
Дуже часто українці також готують пісний борщ, рибу, мариновані гриби, вареники. Зокрема, вареники символізують ситість і достаток. Вареники подають змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою. У західних регіонах України на Святвечір готують із різними начинками.
Голубці - сама назва цієї страви вказує на символічність. Голуб приносить мир та злагоду. Крім того, це страва з капусти, що є символом єднання навколо однієї основи, стабільності та сили.
Тушена капуста з грибами - капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.
Квасоля - страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
Оселедець. Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.
Пампушки. Пампухи на столі - це символ свята та солодкого життя.
Капусняк - готують з квашеної капусти (як символу простоти, міцності і єдності навколо Ісуса Христа).
Карачун, калач або хліб - предки називали його символом смерті та подальшого воскресіння. Пояснювалося це тим, що зерно спочатку сіють у землю, де воно “помирає”, а потім проростає та дає плоди (ніби “воскресаючи”).
Які страви заборонені на Святвечір
За правилами посту, на святковому столі не має бути: екзотичних продуктів; м'яса; алкогольних напоїв.
Традиції:
Святий Вечір – передує Різдву і є останнім днем посту.
На Святий Вечір заведено готувати 12 страв, але всі вони повинні бути приготовлені без молока, масла, сметани і яєць, тобто пісні страви.
У Святий Вечір на столі обов’язково має бути кутя.
Також прийнято кутю відносити своїм хрещеним батькам в цей вечір. Хрещені у відповідь на принесену кутю або, як це ще називають, вечерю, зазвичай дарують подарунки, гроші чи частування у відповідь. Бажано, щоб за столом у Святвечір збиралася вся родина.
Цього вечора прийнято поминати всю покійну рідню. Бажано, щоб в Святий Вечір вечеря починалася з внесення в будинок снопа пшениці або жита. Цей сніп називають ще дідухом, колядою або дідом, і він уособлює добробут сім’ї. Сніп ставлять в кутку столу зі стравами.
Також на столі у Святий Вечір обов’язково повинна бути свічка, і її запалювати повинен господар будинку.
За стіл в Святий вечір потрібно сідати тільки з появою першої зірки на небі. Бажано перед тим, як почати вечеряти, прочитати молитву «Отче наш».
Під час вечері заборонено багато і голосно розмовляти, а також виходити з-за столу. Неодруженим парубкам і незаміжнім дівчатам не можна сідати на кут стола, а то залишаться без пари.
Читайте також: Куди піти у Львові на Різдво: перелік подій