Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

Різдвяна кутя: ТОП-5 оригінальних рецептів

2023-12-25 03:45:39
Источник: https://www.032.ua/

Різдвяна кутя: ТОП-5 оригінальних рецептів

Наближається Святвечір, а отже, вже зовсім скоро насане час варити кутю.

Кутя – головна страва на різдвяному столі, і саме з неї зазвичай розпочинається святкова вечеря. Традиційними інгредієнтами є каша, зазвичай, пшенична, мед, мак та горіхи. Але різдвяна кутя має багато варіацій, адже в кожному українському регіоні ця страва різниться. Вона може бути різноманітною, але що залишається незмінним – це значення куті на різдвяному столі. Адже кутя на Різдво – це символ та традиція. Журналістка 032. ua у рамках спецпроєкту "ТОП 5 від 032" підготувала добірку рецептів Куті.

Кутя від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 250-300 г пшениці
  • 4 склянки води
  • 50 г вершкового масла або 2 ст. л. соняшникової олії
  • 2-3 ст. л. меду 2 ст. л. маку
  • 50 г волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 50 г родзинок
  • 1 лимон (цедра та сік)
  • 1 см кореня імбиру

Приготування:

1.Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності.

2.Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.

3.Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками.

4.Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок.

5.Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру.

6.Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

7.Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці.

8.Додайте в нашу кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.

9.Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте.

Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового стола.

Кутя з підсмаженими горіхами

Інгредієнти

  • Пшениця – 0,5 кг
  • Мак – 200 г
  • Цукор – 200 г
  • Мед – 2 столові ложки
  • Горіхи волоські – 100 г
  • Сіль – за смаком

Приготування

Пшеницю промити кілька разів. Залити гарячою водою і варити 2-3 години на слабкому вогні, трошки посолити. Якщо вода википає – доливати окропу. Мак запарити: залити окропом, накрити і залишити ще на годину. Потім воду добре зцідити, розтерти мак у макітрі без цукру, поки з’явиться «молочко». Горіхи дрібно посікти. Родзинки запарити гарячою водою та відцідити. Охолоджену варену пшеницю вимішати з маком, медом, горіхами, родзинками та цукром. Подавати в макітрі.

NМак можна змолоти на млинку з дрібним ситечком, додавши трохи цукру. Щоб горіхи були смачніші, їх треба підсмажити на сухій сковорідці до золотистого кольору.

Кутя традиційна: з родзинками і медом

Інгредієнти

  • Пшениця – 0,5 кг
  • Мак – 200 г
  • Цукор – 400 г
  • Сіль, мед, родзинки, горіхи – за смаком

Приготування

Промиту дрібну пшеницю запарити. Опісля відцідити, промити холодною водою і варити на маленькому вогні. Води має бути вдвічі більше, ніж пшениці. Коли кутя закипить, розмішати, посолити і варити далі на слабкому вогні.

Мак промити холодною водою, а потім залити гарячою і запарювати кілька годин. Друшляк вистелити марлею та висипати мак, щоб він стік. Змолоти його на млинку або розтерти в макітрі з цукром (на 1 столову ложку маку – 1 столова ложка цукру). Мак з’єднати з пшеницею, додати 3-4 столові ложки меду, родзинки, а також грубо посічені волоські горіхи.

Панська кутя

Інгредієнти:

  • пшениця (або рис) – 300 г
  • мак – 200 г
  • мед – 2-3 ст. л.
  • родзинки – 50 г
  • асорті цукатів – 100-150 г
  • волоські горіхи – 50 г
  • мигдаль смажений – 50 г
  • цедра ½ лимона

Приготування:

1.Мак запарюємо і розтираємо, родзинки запарюємо, пшеницю відварюємо, як у рецептах, поданих вище.

2.Горіхи подрібнюємо. В макітрі або глибокій мисці змішуємо всі інгредієнти, тремо цедру, перемішуємо і подаємо на стіл.

Кутя з рису з апельсиновим соком

Інгредієнти:

  • рис - 1 ст.
  • сік апельсиновий - 2,5 ст
  • родзинки - 100 г
  • курага - 100 г
  • фундук - 100 г
  • мигдаль - 100 г
  • чорнослив - 3 шт
  • мед - 1,5 ст. л.

Приготування:

1. Рис добре промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися.

2. Залити апельсиновим соком. Перемішати, покласти на вогонь і варити до готовності.

3. Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі. Потім нарізати їх невеликими шматочками. Пересипати все у тарілку.

4. Курагу нарізати невеликими шматочками. Подрібнити чорнослив.

5. У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.

Читайте також: Погода у Львові на тиждень: відлига, мряка, трошки сонця.


Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...