Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

Росіяни завдали збитків на сотні мільярдів гривень. Як відновлюється сьогодні Первомайська селищна громада через рік деокупації, - ФОТО

2023-11-17 16:51:15
Источник: https://www.0512.com.ua/

Росіяни завдали збитків на сотні мільярдів гривень. Як відновлюється сьогодні Первомайська селищна громада через рік деокупації, - ФОТО

Первомайська селищна територіальна громада знаходиться за 40 кілометрів від Миколаєва. Торік фактично кожного дня потрапляла під обстріли російських військових та пережила окупацію.

Редакція 0512.ua розпитала начальника Первомайської військової адміністрації Максима Коровая про те, як через рік після звільнення від російської окупації  відновлюється громада. 

Відновлення комунікацій

До Первомайської селищної територіальної громади входить одинадцять сіл. До війни у цих селах проживало близько 10 тисяч жителів, з них  три тисячі в центрі громади. Найбільше руйнувань з боку російського агресора зазнало п'ять з одинадцяти сіл: Максимівка, Партизанське, Благодатне, Киселівка та Первомайське.

Максим Коровай. Фото - 0512

Максим Коровай. Фото - 0512

Сьогодні до громади повернулося близько половини жителів — це близько чотирьох тисяч людей. За словами Максима Коровая, жителів забезпечують всіма необхідними речами: буржуйками, теплими речами, засобами гігієни. Також щомісяця видаються продуктові гуманітарні набори.  Комунальні обласні служби відновили лінії електропередач і лінії газомережі, під'єднавши тих абонентів, які з листопада 2022-го року повернулися і почали проживати у своїх домівках.

Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

З початку цього року дуже активно комунальні обласні служби взялися за відновлення комунальних систем на території тих сіл, які перебували на лінії розмежування, — це села Партизанського та Киселівського старостинських округів. У західній частині Киселівки, наприклад, вже відновлено газопостачання, ведуться роботи й по відновленню мереж на східній стороні села. У Партизанському також вже є газ. Щодо інших постраждалих сіл, типу Благодатного та Максимівки, то там немає централізованої газомережі, тому за підтримки донорів, туди передано 2,25 тонни паливних брикетів для 18 домогосподарств, — зазначає він.

У п'яти з одинадцяти сіл водопостачання вже відновлено. У центрі громади — селі Партизанське, нещодавно замінили резервуари для станції води: 

Зараз проходить роботи по самій станції, тому що ті помпи встановлено ще у 1960-х роках минулого століття. За весь цей період жодного разу не підлягали капітальному ремонту, і після двох років невикористання цієї водомережі, вона дає свої “слабинки”. Якщо нам вдасться відновити централізоване водопостачання до кінця грудня, то запустимо в роботу й каналізаційну мережу, — ділиться планами Максим Коровай.

Заклади соціальної сфери

У Первомайській ТГ заклади соціальної сфери, а саме освіти та культури, перебувають у важкому стані після 8,5 місяців обстрілів та окупації. 

Будинок культури, Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

 Процес навчання в школах відбувається по громаді дистанційно. Близько 500 дітей, які здобувають освіту в закладах загальної середньої освіти, та десь 70 дітей виховуються в закладах дошкільної освіти в режимі онлайн. Три заклади культури по громаді працюють у змішаному форматі роботи. Один з останніх заходів, 10 листопада, ми проводили в очному режимі. Цей захід був присвячений до першої річниці деокупації нашої громади. Ми в Первомайському відкривали зали пам'яті на честь наших односельців, які загинули під час російсько-української війни, — каже Коровай. 

Розмінування 

За словами Коровая, в ОТГ складна ситуація і з розмінуванням, адже чотири фактично села, які були на лінії фронту, зазнали значних влучань з боку російських окупантів. Сільськогосподарські угіддя, які знаходяться на території Партизанського та Красилівського старостинських округів, значно забруднені вибухонебезпечними предметами.

Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

Ми співпрацюємо з органами ДСНС, Нацгвардії, поліції, з організаціями по гуманітарному розмінуванню, для того, щоб в цьому році більшу частину земель таки очистити. Із загальної кількості, це близько 38 000 га, десь половина була забруднена вибухонебезпечними предметами. Фермери не можуть зібрати поточний врожай та засіяти новий, — розповідає він.

Обстріли завдали також великого й екологічного забруднення. Досить багато побутових відходів, які утворились внаслідок прильотів. І це треба не просто зібрати, а десь компактно зберігати. Тому зараз розробляють документацію на те, щоб в центрі громади створити центральне сміттєзвалище.

—  Впродовж року, ми отримали від різних донорів техніку, тому наш комунальний автопарк поповнився. Окрім техніки, ми власними силами з людьми розгрібаємо завали та навіть сортуємо сміття, — додав Коровай. 

Про збитки

Російські окупанти завдали для нашої громади колосальних збитків. Ми ще не рахували остаточної суми, але на мою думку, це сотні мільярдів гривень. Дуже багато зруйнованих будівель, які потрібно вже відновлювати за новими стандартами. Нещодавно ми оголосили тендер на проведення капітального ремонту будівлі селищної ради. Вартість робіт складе 6 мільйонів гривень, — розповідає начальник Первомайської військової адміністрації.

Максим Коровай додає, що  за підтримки ОВА  відновили медичну амбулаторію в Партизанському. З 1 серпня там здійснюють приймання сімейні лікарі. У шести з одинадцяти сіл знаходились пункти здоров’я, які також зазнали руйнувань. Один пункт вцілів, він находиться у Новомиколаївці. Там приймали людей навіть під час активних обстрілів. Також в селі Білозірка ми наразі встановлюємо модульну клініку, щоб люди могли отримувати медичні послуги на місці. 

Амбулаторія, Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

Амбулаторія, Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

У Партизанському у модульному будиночку відкрили "Пункт здоровʼя", щоб люди могли отримувати медичні послуги. Так само плануємо зробити у Квітневому та Киселівці, щоб там працювали наші місцеві сімейні лікарі, — додав він.

Загалом виготовлено п'ять проєктних документацій на відновлення деяких об’єктів. Серед них заклади освіти та сімейна амбулаторія в Білозірці. Громада шукає фінансування на відновлення цих об'єктів, де також передбачено й укриття. 

Відновлення житла та програма єВідновлення

Загалом в Первомайській СТГ руйнувань зазнало 75% житлового фонду.З понад сорока пошкоджених багатоквартирних будинків десять визнано аварійними. У двадцяти п'яти багатоповерхових будинках коштом донорів встановлюються вікна та двері. Що стосується приватного сектору, то власники домогосподарств активно подають на програму Євідновлення. За пошкоджені домівки люди отримують компенсацію. Коровай зазначає, що зараз комісія немає чітких коефіцієнтів для підрахунку суми завданих окупантами збитків.

Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

Також близько 60% власників будинків у громаді не мають повного пакета документів для подачі компенсації від держави на відновлення житла. Люди, які підпадають під критерії соціальної програми “Турбота”, можуть отримати 50 тисяч гривень на оформлення документів. Інші люди, які не підпадають під програму — з ними працюють, а саме формують списки таких власників домогосподарств та подають у районну адміністрацію. Кім того, до ОТГ приїздять різні благодійні фонди, які надають юридичну допомогу. 

Первомайське, січень 2023 року. Фото - 0512

У селах Первомайської громади встановлять ще 35 модульних будиночків. До цього громада отримала десять таких будинків. Є модульні будинки, які встановлені на подвірʼї приватного домогосподарства. Там люди проживали й проживають зараз, відновлюючи свої основні житлові будинки.

Поки ми дали їх на постійне користування, тому що розуміємо ситуацію. Зараз ми отримали ще одну партію модульних будиночків. Ми плануємо частково встановити їх у Киселівці, Квітневому, Благодатному, Білозірці та у Засіллі. Плануємо використовувати їх для людей, щоб вони могли використовувати їх як "Пункти незламності", — каже Максим Коровай.

Раніше редакція 0512 писала історії жителів, які чекали деокупацію Снігурівки.

Фото 0512.

 Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

АНРВУ


Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...