Сьогодні, 26 жовтня, у світі відзначають справжнє осіннє свято – День гарбуза. Свято найбільш популярне у США, але за кількістю українських традицій, народної творчості та крилатих виразів пов'язаних із гарбузами, можна сказати, що і в Україні це народне свято. Ми обрали особливий рецепт традиційного гарбуза, який можна приготувати до столу як в цей день, так і на будь-яку іншу подію.
Гарбузи належать до родини гарбузових, до якої входять огірки, дині, кавуни, канталупа та цукіні. Всупереч поширеній думці, гарбузи - це фрукти, а не овочі. Родом з Центральної Америки та Мексики, гарбузи вирощують у Північній Америці вже понад 5 000 років.
Термін "гарбуз" еволюціонував з часом. У 1500-х роках французький дослідник Жак Картьє, досліджуючи регіон Святого Лаврентія в Північній Америці, назвав їх "gros melons" ("велика диня"), що пізніше було перекладено англійською як "pompions", а згодом стало "pumpkin".
Гарбуз є одним з символів американської нації. Ця традиція бере свій початок з тих далеких днів, коли перші пілігрими оселилися на континенті. Основною проблемою для них стала нестача їжі, яку вони змогли вирішити за допомогою вирощування гарбузів. З розвитком промисловості велика частина людей переселилася в міста, де гарбуз перестав посідати важливе місце в раціоні. Але повага до цього плоду збереглася у вигляді прикраси будинків на свято Усіх святих.
Гарбузи відомі своєю користю для здоров’я. Вони багаті на бета-каротин, антиоксидант, який організм перетворює на вітамін А. Крім того, вони багаті на клітковину, калій і вітамін С. Калій, що міститься в гарбузах, може позитивно впливати на кров’яний тиск, а високий вміст клітковини пов’язаний з різними перевагами для здоров’я, включаючи зниження ризику інсульту та захист від втрати м’язової маси.
Інгредієнти
Основні
Приготування
Крок 1/4
Гарбуз іяблука помийте, очистіть від шкірки інасіння. Гарбуз натріть на грубій тертці, а яблука наріжте дрібними кубиками.
Крок 2/4
У сотейнику нагрійте молоко, додайте масло, гарбуз, яблука, цукор і тушкуйте на маленькому вогні приблизно 10 хвилин. Потім покладіть корицю і манку, перемішайте і готуйте ще 5 хвилин. Дайте масі трохи охолонути.
Крок 3/4
Збийте білок, введіть в масу, додайте жовток і добре вимішайте.
Крок 4/4
Форму для випікання змастіть маслом, посипте сухарями і викладіть в неї гарбузово-яблучну масу. Випікайте за температури 180°C 20-30 хвилин до золотої скоринки.
Смачного!