Термін "Генетично модифіковані організми" завжди викликав палку дискусію та обговорення. Часто ця тема оточена міфами та неправильними уявленнями. На порталі newsyou.info розповіли, які поширені твердження - не що інше, як старшні казки.
В історії людства ще не було ситуції, щоб ген впровадився в генетичну систему людини через їжу. Під час травлення люди не вбирають генів, адже білки розщеплюються на амінокислоти. Якби ми могли отримувати гени з їжі, то гени любителів риби сильно відрізнялися б від генів прихильників овочів. Навіть у вегетаріанців "морквяники", "капусники" і "горошники" стали б окремими расами.
Вирощуючи рослини, стійкі до шкідників, виробники не потребують використання пестицидів та інших хімічних речовин. Наприклад, картопля, у якої зробили бадилля неїстівним для колорадського жука, не змінила якість бульб, придатних для споживання, але виросла без отрутохімікатів.
Селекційна робота спрямована, навпаки, на зменшення кількості алергенів. Для отримання необхідних результатів проводяться спецальні дослідження та випробування. Крім того, як показує статистика, на виникнення раку ГМО-продукти не впливають.
Вирощення ГМО-продукції не потребує хімії, а значить має мінімальний вплив на довкілля. Крім того, різнорідні організми, при всьому бажанні, не можуть схреститися. Наприклад, ГМО-буряк не зможе нашкодити березі, яка росте поруч і навпаки.
Міфи щодо ГМО можуть викликати паніку та непорозуміння. Але факти свідчать, що ГМО можуть бути безпечними та корисними для людини й навколишнього середовища. Однак вивчення цієї теми активно продовжується.