Шосткинський районний відділ Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб повідомляє, що на Шосткинщині зареєстровано черговий випадок отруєння грибами.
Постраждалий – пенсіонер з Шостки, який споживав смажені пластинчасті гриби, здебільшого сироїжки, зібрані в лісі біля села Білиця Ямпільської громади.
Наразі хворий знаходиться на лікуванні у Шосткинській лікарні, пише Шостка.інфо.
Нагадаємо, це вже третій випадок отруєння у Шосткинськогму районі у цьому році. Минулого місяця в Антонівці на Ямпільщині місцеві мешканці отруїлись грибами. Вони вживали в їжу дикорослі гриби (підосиновики, підберезовики та сироїжки), які власноруч зібрали в лісосмузі с. Антонівка. Хворі пройшли курс лікування в Шосткинській ЦРЛ.
Ще один випадок отруєння грибами стався наприкінці липня: жертвою лісових делікатесів став 54-річний мешканець Свеси. Випадок, за словами лікарів, був досить важкий, але шосткинським медикам вдалося врятувати пацієнта.
– За статистикою найбільше людей отруюються саме при споживанні пластинчастих грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні сироїжки, які ще «не розкрилися». Тож будьте дуже обережні з цим видом грибів і краще оминайте їх.
Нагадуємо: страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати люди з хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Гриби також не є дитячою їжею, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним тагодуючим матерям, – застерігають медики.
Також фахівці радять:
– Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
– Не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними.
– Якщо гриб вам невідомий – не беріть його.
– Не беріть червиві, трухляві гриби.
– Не збирайте гриби в посушливу погоду. В цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
– Не куштуйте сирі гриби.
– Не збирайте гриби біля автострад, вздовж залізничних колій, поблизу промислових підприємств, хімічних комбінатів.
– Після збирання грибів проведіть їх ретельне сортування, відкинувши гриби без ніжок, старі, або гриби, які викликають сумнів.
– Гриби ретельно вимити, в декількох водах.
– Умовно – їстівні гриби відварити впродовж 15 хвилин, з моменту закипання, злити воду і тільки потім готувати з грибів страву.
– Необхідно пам’ятати, що такі „ народні прикмети” , як цибулина в присутності отруйного гриба в каструлі синіє, а срібний предмет в присутності отруйного гриба в каструлі чорніє, є повною нісенітницею і не відповідає дійсності.
– Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
– Готові грибні страви вважаються особливо швидкопсувними, тому зберігати їх довго навіть в холодильнику не можна.
При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою у «Службу екстреної медичної допомоги 103», адже самолікування може значно погіршити стан. Чим більше токсинів потрапило у кров, тим важчим буде перебіг отруєння та складнішим лікування.
Підписуйтесь на нас у соцмережах:
Telegram https://t.me/sumy0542
Instagram https://www.instagram.com/0542.ua/
Facebook https://www.facebook.com/0542inua