Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

У Миколаєві підтверджено один випадок ботулізму

2023-09-08 14:20:25
Источник: https://www.0512.com.ua/

У Миколаєві підтверджено один випадок ботулізму

У вересні, у Миколаєві зареєстровано у людини зафіксовано ботулізм.

Як пише держпродспоживслужба, найчастіше причиною виникнення ботулізму є вживання продукції домашнього виготовлення. В першу чергу це стосується консервів м’ясних, рибних та в’яленої риби.

Щоб запобігти виникненню захворювання в побуті потрібно дотримуватися відповідних заходів безпеки:

  • Рибу перед посолом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;
  • Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах;
  • При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище; Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;
  • При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тіндалізацію (протягом двох діб прогрівати консерви при температурі 100°С – 5 хвилин для переходу спор в вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 1000С – не менше 40-60 хвилин з подальшим герметичним закриттям;
  • При найменшому здутті кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки;
  • Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  • Не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
  • У разі появи симптомів захворювання (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) слід не займайтеся самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. 

Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...