Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

Вартість хліба в Україні незабаром збільшиться: які причини і як зміниться ціна

2023-09-01 16:07:43
Источник: https://www.5692.com.ua/

Вартість хліба в Україні незабаром збільшиться: які причини і як зміниться ціна

Восени в Україні очікується подорожчання хліба. Такий прогноз висловив Юрій Дученко, віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів. Також він розповів, з чим це пов'язано та наскільки може змінитися ціна на соціально значущий продукт.

За його словами, основним фактором, з яким пов'язане майбутнє подорожчання хліба, є погіршення якості зерна нового врожаю через рясні опади. До того ж, урожай пшениці третього та другого класів цьогоріч є низьким за обсягом.

Хоча опади сприяли тому, що зерно більш-менш набуло ваги, але водночас вони вимили клейковину, тим самим зменшивши якість зерна. Крім того, у аграріїв є багато інших проблем, які заважали отриманню гарного врожаю. Зокрема, відсутність можливості вчасно виводити техніку в поля, зменшення кількості працівників через мобілізацію.

Щоб підвищити якість пшениці, доведеться використовуючи клейковину та ферментні препарати. Це спричинить зростання витрат, яке відобразиться на вартості хліба. Проте експерт вважає, що зростання ціни хліба восени не буде критичним – близько 5%.

Хлібопекарі вносять додаткові інгредієнти, витрати зростають. Треба шукати, як компенсувати. Це не так критично для кінцевого споживача, але, наприклад, ціна на буханець хліба може зрости в середньому на 50 копійок, - зазначив Юрій Дученко.

"Соціальний хліб" в Україні

Як наголошує фахівець, такого поняття, як "соціальний хліб", немає. Існують знайомі всім продукти простої рецептури (пшеничний, український, батон). Вони печуться з мінімуму інгредієнтів, і на них немає дотацій.

За рахунок вартості такого хліба підприємства покривають головні витрати виробництва, рентабельність не перевищує 5%. Є у продажу і дорожчі продукти з рентабельністю 15-20%, що дозволяє збалансувати виробничий кошик.

Якщо розкласти споживчий кошик, хліба простої рецептури виробляється приблизно 60%. Інші – це рецептурні хліба, які потребують більш дорогої технології та інгредієнтів: заварні, тостові тощо. Наприклад, якщо ціна на житньо-пшеничний хліб 36 грн/ кг, батон 45 грн/кг, то на рецептурні – 45-60 грн/к", - пояснив експерт.


Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...