Коли на городі чи ринку з’являється перша молода картопля, гурмани відразу поспішають приготувати її за усім відомим рецептом – з вершковим маслом та кропом. Проте часто картопля розпадається під час варіння і вже не тішить своїм естетичним виглядом.
Ретельно промийте бульбу. Якщо земля зі шкірки потрапить на очищену ділянку та вбереться в структуру картоплини, цю частину доведеться зрізати, оскільки вимити її повністю буде важко або неможливо.
Почистіть картоплю. Зробити це можна по-різному: або як стару, або зішкребти верхній тонкий шар шкірки ножем, або використати для цього кухонну металеву губку.
Очищену картоплю покладіть в емальовану каструлю. Якщо картоплина дрібна, залиште цілою, якщо середня - розріжте навпіл, якщо велика - на 4 або більше частин.
Доведіть до кипіння на великому вогні, підсоліть за смаком і варіть на середньому вогні 15-20 хвилин при легкому кипінні. Спробуйте на готовність ножем чи виделкою. Якщо відчуєте деякий опір, варіть ще 5-7 хвилин. Злийте воду з каструлі.
Додайте в каструлю вершкове масло із розрахунку 1/4 - 1/3 пачки на 1 кг. Якщо вам більше смакує зі сметаною, то сміливо додавайте її. На 1 кг потрібно 1/2 склянки сметани та 1 ст. л. рослинного масла.
Посипте нарізаним кропом, закрийте кришкою та перемішайте шляхом струшування, міцно тримайте кришку.
Важливий момент: картоплини для варіння мають бути приблизно однакові. Якщо ж вони різні, кладемо в каструлю і цілими, й половинками, й четвертинками. При розрізі на 2 або 4 частини краще ділити картоплину не вздовж, а поперек, щоб шматочки вийшли не довгі й тонкі, а короткі й товсті - наближені до розмірів найменшої картоплини, що ми поклали цілою.