Є деякі продукти, з якими не можна пити каву, оскільки це може нашкодити здоров'ю. Щоб цього уникнути, потрібно дотримуватись певних правил.
Кава погано поєднується з продуктами багатими на кальцій. Багато хто п'є каву з молоком, але цього робити не варто. Особливо це стосується літніх людей.
Одне горнятко кави з молоком виводить з організму 23 мг кальцію за добової норми в 1000 мг. Лікарі завжди рекомендують вживати не більше трьох чашок кави на день, щоб кістки не стали крихкими. Також після того, як випили каву, а є бажання з'їсти на сніданок бутерброди з сиром, то краще зачекати годину.
Проте, є кава, яка не впливає на засвоєння кальцію жодним чином - це напій без кофеїну. Її можна поєднувати з молоком або сиром.
Не можна пити каву з продуктами, які містять цинк. Це правило стосується як звичайної кави, так і напоїв, в яких немає кофеїну. Кава впливає на те, що цинк людським організмом погано засвоюється. А це може спричинити розлади шлунка, запалення на шкірі тощо.
До продуктів, які містять цинк, відносяться: боби, горох, м'ясо птиці, устриці та червоне м'ясо.
Кава і рослинні джерела заліза також не можна поєднувати. Це правило більше стосується веганів та вегетаріанців, які люблять пити каву. Вона має поліфеноли, які зв'язуються з залізом, що міститься в рослинах. У поєднанні з цим напоєм воно погано засвоюється. Тому не варто пити каву після вживання страв з гороху, квасолі, соєвих продуктів та сочевиці.
Вітаміни також погано засвоюються внаслідок впливу кофеїну. А тому бажано відмовитися від цього напою під час вживання вітамінів. А якщо вже несила припинити пити напій, то треба зачекати одну годину після приймання ліків.
Деколи люди додають до чашки кави алкоголь, вважаючи, що це додає більше енергії. Але це неправда. У такому разі може відбутися інтоксикація або перевантаження печінки, а це погано впливає на здоров'я.