Чай – це напій, який найчастіше вживають окрім води, для втамування спраги, зігрівання і просто для насолоди. Хоча суворих правил щодо того, яку їжу можна чи не можна подавати з чаєм, немає, все ж спеціалісти називають деякі продукти, яких варто уникати.
Страви з виразним смаком просто переб'ють ніжний аромат чаю. Тому краще уникати таких продуктів, як часник, цибуля, карі, чилі.
Чай містить корисні речовини з антиоксидантними властивостями – катехини. Продукти з високим вмістом кислоти перешкоджають засвоєнню цих сполук, тобто користь чаю зменшиться через них. До таких продуктів відносяться цитрусові.
При додаванні молока або вершків нейтралізуються поліфеноли в чаї, які через це зменшують антиоксидантні властивості. Проте цей ефект менш виражений для чорного чаю.
Чай з печивом, цукерками, тістечками та іншими солодкими продуктами – смачна комбінація. Однак таке поєднання загрожує тим, що з чаєм дуже легко непомітно з'їсти більше смаколиків, ніж планувалось.
Дієтологи нагадують, що споживання надмірної кількості солодкого може спричинити різке підвищення рівня глюкози в крові. Якщо таке буде відбуватись регулярно, це спровокує проблеми зі здоров'ям.
Найкраще виробити звичку пити чай із несолодкими канапками з цільнозернового хліба.