Правильне зберігання хліба дозволяє довше насолоджуватися його свіжістю і хрусткою скоринкою, запобігти появі цвілі. Насамперед потрібно враховувати, що при зберіганні хлібобулочних виробів важливо забезпечити їм доступ до повітря. Тому поліетиленову упаковку не потрібно щільно зав'язувати, а найкращі умови зберігання можна створити у хлібниці.
Щоб продовжити термін придатності хліба, можна скористатися такими порадами.
І домашній, і покупний свіжоспечений хліб бажано загорнути для зберігання в натуральну тканину або помістити в спеціальний полотняний мішечок. Це дозволить хлібу «дихати» та підтримає його свіжість до трьох днів. Крім того, свіжу випічку можна зберігати, загорнувши в харчовий папір і поклавши до хлібниці.
Бувають ситуації, коли хліба вдома багато, а треба терміново виїхати на кілька днів. Щоб хліба «дочекався» вашого повернення, не зачерствів і не покрившись пліснявою, слідує:
Для підтримки м'якості та аромату хліба рекомендується покласти в хлібницю шматочок яблука або сирої картоплі. Ці продукти поступово насичуватимуть буханець вологою. При цьому на дно хлібниці слід насипати трохи солі, яка запобігатиме надлишку вологи та розвитку цвілі.
Якщо термін придатності хліба спливає, можна просто приготувати з нього сухарики (в духовці), які потім смачно їсти просто так або додаючи в супи і салати.