Чверть риби, виловленої у Десні та її притоках, заражена личинками, які є збудником опісторхозу. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області. За даними управління, значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях, повідомляє «Суспільне Чернігів».
Личинки опісторхозу паразитують у підшлунковій залозі та печінці. Можуть жити в організмі людині до 40 років, розповіла директорка регіональної лабораторії державної служби з питань безпечності харчових продуктів Ірина Сероштан. За її словами, за останні три роки випадків інфікування опісторхозом в Чернігівській області не було.
«При вживанні сирої риби коропових порід: лящ, лин, краснопірка, жерех та інших, малосоленої, свіжомороженої, навіть і в'яленої риби, залишається цей збудник, який робить шкоду здоров'ю людини. У нас не було, в нашій лабораторії, виявлено позитивних випадків за останніх три роки. Природні осередки, вони є, вони існують і треба бути обережним, людина може хворіти, по деяким даним, до 40 років», - каже Ірина Сероштан.