Сьогодні українці святкують Святвечір, який є продовженням свят різдвяного циклу. Яких традицій варто дотримуватися, що можна робити, а чого не варто – у матеріалі ТСН.
Святвечір перед Хрещенням Господнім ще називають в народі “Голодна кутя”, тому що від самого ранку і до появи на небі першої зірки потрібно було суворо постувати. Сама вечеря також повинна бути досить скромною. А після неї віряни далі утримуються від їжі, поки в церкві не посвятять воду.
Голодна кутя відрізняється простими стравами: узвар, вареники, тушена капуста, сама кутя, але без меду та горішків. Перед вечерею сім’я обов’язково молиться і тільки потім починає їсти.
Якщо після святкування на столі залишається ця страва, її потрібно віддати домашнім тваринам. Наші предки вважали, що тоді вони будуть здоровими весь наступний рік.
В порожню миску від куті обов’язково кладуть ложки всіх членів сім’ї і зверху прикривають шматком хліба. Цей ритуал проводили на хороший урожай.
Оскільки на саму Голодну кутю та Водохреще часто стояли сильні морози, в українців існував цікавий обряд “задобрювати” погоду.
Оскільки на саму Голодну кутю та Водохреще часто стояли сильні морози, в українців існував цікавий обряд “задобрювати” погоду. Для цього хазяїн будинку повинен був відчинити двері і промовити: “Мороз, мороз, йди до нас кутю їсти! Чи не йдеш? Тоді не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку ріллю! Не мороз ні нас, ні коней, не мороз ні худобу, ні птицю!”
Після Святвечора діти “виганяли” кутю з дому. Цей обряд пов’язаний з тим, що різдвяні свята закінчилися і люди закликають весну. Бралися палиці, ними стукали по куткам будинку і примовляли:
“Тікай, кутя, із покуття,
а узвар – іди на базар,
Паляниці, лишайтеся на полиці,
а «дідух» – на теплий дух,
Щоб покинути кожух!”
Збереглися оповіді про ритуал, який існував у запорізьких козаків. Після Голодної куті вони збиралися разом на вулиці і палили з рушниць.
З приходом темряви вся сім’я повинна була винести з дому Дідуха і підпалити його. Так своєрідно наші пращури прощалися з зимою. А коли Дідух згорав, брали його попел та виносили на город, щоб був хороший урожай.
Голодна кутя: страви і традиції, пов’язані з ними