Сегодня:
Последние записи
Нагода спричинила обледеніння проводів, падіння дерев та пориви електроліній. На Дніпропетровщині енергетики працюють у посиленому режимі. За останню добу світло повернули у майже 24 тисячі домівок...
На 10 січня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до американського долара на рівні 38,23 грн. Курс долара виріс на 3 коп. Курс євро встановлений на рівні 41,82 грн. Він виріс ...
Сьогодні зранку, 10 січня, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два рашиські кораблі.Як повідомляє пресслужба ВМС, серед них відсутні ракетоносії.В Азовському морі перебуває один ворож...
Модернізований ЦНАП у Полтаві працює близько двох тижнів. За цей час люди вже отримали майже 2 тисячі адміністративних послуг у безбарʼєрному просторі.Про це 9-го січня повідомляє пресслужба Полтав...
Женская энергия - сайт для женщин
Баннер

"Як мішок картоплі віддаємо дітей": розгорнувся скандал між чиновниками та опікункою

2021-03-06 23:36:35
Источник: https://www.0352.ua/


Скандал у сфері опікунства. В Одесі розгорнувся конфлікт між жінкою-опікункою Ольгою Подусовою та обласною службою у справах дітей. Остання вирішила забрати дітей з центру реабілітації, але їх не віддали: чиновники знайшли низку порушень під час встановлення опікунства.


Про це повідомляє ТСН.ua.
У соцмережах Ольга Подусова з Роздільної поскаржилася, що їй не дають дітей, над якими вона встановила опікунство. За словами жінки, це начебто зроблено навмисно, щоб малюки залишилися в "інтернатівській системі".

"Я, Подусова Ольга Вікторівна, шукаю підтримки і допомоги всіх небайдужих, зокрема волонтерів і журналістів, приєднається до мене, щоб захистити права трьох дітей, яких я повинна забрати з центру колишнього притулку "Світанок", так як я офіційно призначена їх опікуном", - написала жінка.



За її словами, 23 лютого Южненським міським головою було прийнято рішення призначити її опікункою. Рішення приймалось на комісії. "Однак начальник обласної служби у справах дітей Одеської області Утюпіна, яка до міста Південний не має ніякого відношення, подзвонила і сказала, що дітей не віддасть. Є підстави вважати, що нам в цьому будуть перешкоджати і тим самим позбавляти дітей можливості опинитися в сім'ї, порушуючи їх права і свободи!", - заявила Подусова. Вона навіть опублікувала документи, разом з повними іменами дітей, адресами їхнього майна. Проте після того, як їй вказали на порушення, видалила фото з персональними даними дітей. Як додали у службі, поки дітям не виповниться 18 років, опікун може розпоряджатися майном дітей. Наприклад, надавати в оренду.

Вдень жінка разом з кількома активістами та своїми адвокатами влаштувала мітинг біля центру психологічної і соціальної реабілітації в Одесі, де наразі перебувають діти.

У дітей була істерика, коли вони дізналися новини

Як розповіла ТСН.ua керівниця обласної служби зі справ дітей Наталія Утюпіна, і їй, і директору центру тільки вчора стало відомо, що рішенням Южненської міськради Ольга Подусова призначена опікуном. За словами чиновниці, в центр соцреабілітації, де перебувають діти, служба Южненського міськради не надала ні рішення суду про позбавлення прав, ні те, що у них є статус. "А тільки зателефонували вчора і сказали, що завтра приїде опікун, віддайте дітей. Але є певна процедура. Ця установа підпорядковується обласній службі у справах дітей. Ми дотримуємося процедур. Коли діти залишають центр, ми направляємо узгодження, що дійсно, це все прийнято на законних підставах", - пояснила Утюпіна.

За її словами, вчора, коли директору центру зателефонували з Південного, представниця центру сказала, що у неї немає узгодження обласної служби. Потрібно було направити пакет документів. "Ми отримали всього лише клопотання, в якому було написано, що вони призначили опікункою Ольгу Подусову над цими дітьми. Тому, ставши вивчати це питання про передачу дітей, нам стало відомо, що це рішення прийнято не зовсім законно", - заявила ТСН.ua Наталія Утюпіна.

Вона зазначила, що були порушені певні процедури. "Так як вона проживає на території Роздільнянського району, вона повинна була бути спрямована в Південний через обласну службу. Якщо на території Роздільнянського району немає дітей, яких можна влаштувати в її будинок. Це перша процедура, яка була порушена. Наступна обов'язкова процедура - знайомство дітей з кандидатом в опікуни, - розповіла чиновниця.

Вона пояснила, що місцева служба повинна була дати направлення на знайомство: кандидати знайомляться з дітьми, в присутності працівників центру, служби, психологів. І служба у справах дітей дає висновок, що знайомство відбулося, контакт встановлений, діти дали згоду, що вони хочуть проживати разом з цією громадянкою або що вони відмовилися.

"Наразі не зрозуміло, це покаже службова перевірка. Чомусь Южненська служба не дала напрямок і Ольга жодного разу не була в центрі психологічної реабілітації, де перебувають діти. Дітям сьогодні одному 7 років, другому 10. Це діти, які досягли того віку, коли можуть висловити свою думку. Сьогодні ми, як мішок картоплі, продаємо дітей, віддаємо дітей незнайомій жінці, яку вони не бачили в очі. Просто потрібно зібрати їхні рюкзачки і вивести? Це діти, так ніхто не робить. Вчора їм повідомили, що їм призначили опікуна. У них була істерика, вони не були готові", - поділилася Утюпіна.

Розпочали службове розслідування

Вона пояснила, що є певна процедура: коли прямує кандидат, з дітьми працює психолог. "Їм розповідають, куди вони їдуть, роблять все так, щоб дитина дала згоду. Але так, як зараз - ми не можемо дати незнайомій людині дітей. Порушені всі норми. Це рішення органу опіки потрібно або оскаржувати в суді, або проводити службове розслідування", - сказала чиновниця.

За її словами, впродовж 15 днів буде проводитися службова перевірка, яка встановить усі обставини інциденту. Поки вона триває, дітей жінці не віддадуть. Вони будуть залишатись в центрі. На думку чиновниці, дітям було б краще у родині, тим паче, є черга з охочих.

У Ольги вже є під опікою 15 дітей, яких вона не всиновлює

Як додала керівниця обласної служби, наразі у Ольги Подусової під опікою перебувають вже 15 дітей. За словами Утюпіної, жінка їх не всиновлювала і навіть написала відмову, щоб дітей не ставили на облік для пошуку майбутньої родини.

"Всі 15 дітей не перебувають в черзі на усиновлення, вона написала відмову. Коли їм виповниться 18 років, вони вийдуть просто на вулицю, хоча ці діти могли б бути усиновлені, мати права біологічних дітей, отримувати майно, мати батьків", - розповіла Утюпіна.

Вона додала, що всі 15 дітей утримуються за рахунок держави. "Вона не працює і живе на ці гроші. Отримує від держави більше 100 тисяч в місяць, на кожну дитину 2 прожиткових мінімуми. Це 5-6 тисяч, в залежності від віку, на одну дитину. Вона може їх усиновити, але тоді втратиться фінансування", - пояснила Наталя.

Вона також розповіла, що опіка була придумана для родичів. "А для великої кількості дітей передбачений будинок сімейного типу, де є обмеження - не більше 10 дітей. Але, скориставшись тим, що в опіці немає обмеження, Ольга продовжує брати їх. У минулому році вона почала конфлікт з начальницею служби у справах дітей в Роздільній. Та дала висновок, що у Ольги занадто багато дітей і нових туди направляти недоцільно", - розповіла Наталя.

Позиція адвокатки опікунки

Проте сама Ольга Подусова не згодна, що порушила процедуру. Такої ж думки її адвокатка. "Я вважаю, що ці заяви про порушення процедури - голослівні. Оцінку таким документам дає суд. Є рішення про опікунство, яке не скасоване і для посадової особи його виконання є обов'язковим. Якщо вони вважають, що були порушення, чому не подали позов про визнання неправомірним такого рішення? Ольга не знайомилася з дітьми, оскільки був карантин", - сказала юристка. Вона додала, що єдине, чим служба апелює - 15-денний термін для передачі дітей. "Ми нічого з цим робити не можемо і ніяк це прискорити не можна. Велика ймовірність, що вони за цей час подадуть в суд. Також я подала адвокатський запит в обласну службу для роз'яснень. Чекаємо на закінчення 5-денного терміну для відповіді на адвокатський запит та 15-денний термін для передавання дітей. Залежно від їх дій ми будемо приймати відповідні рішення", - заявила адвокатка.

Ми намагалися зв'язатися з керівницею служби у справах дітей Південної міськради, проте її не було на робочому місці. Як пояснили робітники, чиновниця працювала без перерви, тому пішла раніше. =


Суспільство
Частину людей постійно тягне одне до одного. Нерідко вони не можуть цього пояснити. Втім, потяг дуже і дуже сильний.Риби та РакУ цих знаків зодіаку спільна стихія – Вода. Вони неймовірно розуміють ...
Пригоди
Розпочалася шістсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. За добу ворог завдав 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА т...
Суспільство
Станом на 10 січня Україна продовжує боротися з російськими окупантами та ліквідовувати особовий склад орків і їх техніку. За добу українські військові ліквідували 800 рашистів. Як повідомляє ...
Кримінал
Патрулюючи вулицю Засумську, патрульні роти тактико-оперативного реагування (ТОР) виявили чоловіка, який порушував публічний порядок.Під час перевірки особи 37-річного громадянина охоронці порядку ...